Vinkit oman koordinaattijulisteen luomiseen


Koordinaattijuliste keittiössä

Koordinaattijuliste on persoonallinen vaihtoehto karttajulisteelle. Koordinaatit voivat osoittaa jonkin paikan sijainnin joko suurpiirteisesti tai todella tarkasti. Tauluun voikin merkitä minä tahansa tärkeän sijainnin, kuten ensimmäisen kodin tai vihkimispaikan. Koordinaattijuliste onkin sekä persoonallinen että henkilökohtainen lahja: tauluun voit merkitä paikan, jonka merkityksen vain sinä ja lahjan vastaanottaja tiedätte...

Vinkki! Esimerkiksi mökillä koordinaattijuliste toimii myös turvatauluna, jos onnettomuuden sattuessa on osattava kertoa mökin koordinaatit hätäkeskukselle.

Turvataulu mökillä

Kuinka koordinaatit luetaan

Koordinaatit voidaan ilmaista pituus- ja leveysasteina, jotka voidaan esittää erilaisilla tavoilla. Tässä käydään läpi yleisesti käytetty, WGS 84-koordinaattijärjestelmän mukainen merkitsemistapa.

Sijainti syntyy pituus- ja leveysasteiden risteämiskohtaan ja siksi koordinaateissa on kaksi lukua, joista ensimmäinen ilmaisee leveysasteet ja toinen pituusasteet. Asteet kertovat kuinka kaukana paikka sijaitsee nollapituuspiiristä ja päiväntasaajasta. Nolla­leveys­piiri on päiväntasaaja ja nolla­pituus­piirinä eli Nollameridiaanina käytetään nykyisin Greenwichin pituuspiiriä. Maantieteellinen pituusaste on 0–180 astetta itään tai länteen nollameridiaanista ja leveysaste on 0–90 astetta pohjoiseen tai etelään päiväntasaajasta.

Jotta sijainti saadaan merkittyä tarkemmin, voidaan asteiden lisäksi merkitä myös minuutit ja sekunnit. Yksi aste voidaan jakaa 60 (kulma)minuuttiin, ja minuutti edelleen 60 (kulma)sekuntiin. Asteet merkitään aste-merkillä °, minuutit tunnuksella ′ ja sekunnit ″. Eli esimerkiksi 60°10'14.1".

Esimerkiksi leveysaste 60° on sama sekä päiväntasaajan ylä- että alapuolella. Siksi koordinaateissa on mukana myös kirjaimet, jotka kertovat mihin suuntaan nollapituuspiiristä ja päiväntasaajasta liikutaan. Joten, kun ollaan maapallon pohjoispuoliskolla, puhutaan pohjoisesta leveydestä, jota merkitään koordinaateissa kirjaimella N (north) tai P (pohjoinen). Eteläisellä pallonpuoliskolla taas puhutaan eteläisestä leveydestä, joka merkitään S (south) tai E (etelä). Kun liikutaan Greenwichin pituuspiiristä itään, puhutaan itäisestä pituudesta E (east) tai I (itä) ja tuon nollapituuspiirin länsipuolella taas puhutaan läntisestä pituudesta W (west) tai L (länsi).

Esimerkiksi Helsingin tuomiokirkon sijainti on minuutin tarkkuudella 60 astetta 10 minuuttia pohjoista leveyttä, 24 astetta 57 minuuttia itäistä pituutta. Tämä voidaan merkitä 60°10'N 24°57'E tai suomalaisittain 60°10'P 24°57'I.

Omat koordinaatit julisteena

Miten selvitän paikan koordinaatit

Oletko juuri nyt siinä paikassa, jonka koordinaatit haluat tietää? Useisiin älypuhelimiin on saatavilla kompassi-sovellus, joka kertoo sijaintisi koordinaatteina. Avaa applikaatio ja ota screenshot – valmis! Jos appia ei löydy, voit myös tarkistaa sijaintisi netistä esimerkiksi osoitteesta mycurrentlocation.net, joka kertoo leveysasteet (Latitude) ja pituusasteet (Longitude).

Jos haluat selvittää koordinaatit esimeriksi osoitteen perusteella, kannattaa käyttää Google Mapsia. Seuraava vinkki toimii ainakin tietokoneella:

  • Kirjoita hakukenttään kohde, paikka tai osoite
  • Klikkaa karttaa hiiren oikealla painikkeella oikean sijainnin kohdalta saadaksesi lisävalikon esiin
  • Valitse “Mitä täällä on?” ja klikkaa ruudun alareunaan ilmestyvän laatikon sisältä löytyviä koordinaatteja
  • Maps avaa paikan tiedot ja näyttää sen koordinaatit kahdellakin eri tapaa

Näin selvität sijainnin koordinaatit

 

 


Olisi ihanaa kuulla sinusta, jätä kommentti!


Edessä on vielä yksi välietappi: kommentit luetaan läpi ennen julkaisua.